Arkisto

Kategoriat
marraskuu 9, 2017

Blogi #1: Herra Hiphop Sevettijärvellä

Lokin@Spark In Paris. From HKU. Dancer rep’ Asylum/Spark. Artist, Performer, Choreographer. HipHop4Life.

Näin itsensä määrittelee Instagramissa Lokin Spark, 28-vuotias nuorimies Hong Kongista. Hän on ammattitanssija ja esiintyjä, joka ominta alaa on hiphop. Hongkongilainen hiphoppari. Mitä hän tekee Kolttakulttuurisäätiön uudessa blogissa?

Katsos tarina on kertomisen arvoinen.

Kävi niin, että herra Hiphop from Hong Kong kaipasi elämäänsä uusia kokemuksia ja suuntasi sen takia Eurooppaan. Hän haki työviisumin Ranskaan ja saapui Pariisiin elokuun puolessa välissä. Lokin Spark haluaa tehdä sellaisia asioita Euroopassa, joita hän ei rohkenisi kotikonnuilla tekemään. Hän janoaa uusia kokemuksia, uusia ystäviä, haluaa matkustaa ja nähdä enemmän.

Tämä selvisi minulle, kun otin yhteyttä Messengerillä Lokin Sparkiin. Olin hetkeä aikaisemmin katsonut Instagramista pienen videon, jossa coolin näköinen tyyppi tanssii Sevettijärven sillalla. Sain linkin Sevetin Baarin Riitalta. Edellisellä viikolla istuskelin Riitan ja Karin vielä rakenteilla olevan baarin pirtinpöydän ääressä iltateellä. Pariskunta jutteli nuoresta aasialaisesta miehestä, joka oli majoittunut viereisen rivitalon vuokra-asuntoon.

Kuuntelin ihmeissäni.

Molemmat nauroivat lempeäti, kun kuvailivat Hong Kongin poikaa pimeällä: kaveri oli pyöritellyt taskulamppua vinhasti eteen ja taakse ja samaan aikaan sivulle, jotta näkisi joka suuntaan. Hän ei ollut koskaan kokenut mitään sellaista; joka puolella oli täysin hiljaista ja aivan säkkipimeää. Lokin tuli miljoonakaupungista, joka ei hiljene eikä pimene koskaan. Nuori mies oli kauhuissaan.

Miten ihmeessä hongkongilainen päätyy Sevettijärvelle? Revontulten perässä, tiesivät kertoa.

Riitta ja Kari valottivat, että nuorukainen oli lentänyt Helsingistä Ivaloon ja jatkanut päivän ainoalla bussilla Sevettijärvelle. Eikä ollut arvannut, että päätyi niin pienelle kylälle, jossa ei ollut edes kauppaa. Eikä katuvalojakaan pidetty päällä. Onneksi kaveri tapasi paikallisia. Baarinpitäjät käyttivät heppua Näätämössä ostoksilla ja taisivat viedä tunturiinkin kokemaan aitoa erämaata. Lokin sai nauttia sevettijärveläisestä vieraanvaraisuudesta Riitan ja Karin luona. Hän pääsi saunomaan ensimmäistä kertaa elämässään baarin rantasaunaan. Se oli nuorelle miehelle iso elämys. Mutta revontulia hän ei nähnyt.

Lokin vietti Sevettijärvellä kolme päivää. Yhtenä päivänä Riitta näki lahden yli, kuinka aasialainen heilui vastapäisellä sillalla.

 

Olin jo takaisin Helsingissä kun puhelin piippasi viestiä. Riitta kirjoitti:

Katso Instagram-päivitys käyttäjältä @lokin_spark:

 

Minähän katsoin. Lippispäinen heppu istuu puusillan päässä – ja tanssii, istualtaan. Nousee ylös ja jatkaa tanssimista. Tajuan, että katselen tuttuja maisemia. Oikealta pilkistää Sevetin koulun pihapiiri ja tuo silta on sama, jota olen itsekin kulkenut. Antinsilta. Tuolta tullaan luontopolkua pitkin, ylitetään silta ja jatketaan patikointia. Jatketaan, jos pystytään. Maisemat on niin hienot, että tuossa kohtaa on pakko pysähtyä haukkomaan henkeään. Ei ihme, että herra Hiphop valitsi tuon paikan tanssilleen.

Laitan linkin jakoon sosiaaliseen mediaan saman tien.

 

Tarina jää vaivaamaan, koska siinä on aukkoja. Muutaman päivän päästä etsin hiphopparin Facebookista ja laitan hänelle viestiä. Olemme saman tien tuttuja, koska molemmat tunnemme baarin pariskunnan. Ehdotan pientä haastattelua ja hän suostuu välittömästi. Lokin on ehtinyt matkustaa Ivalon kautta Rovaniemelle, sieltä Helsingin kautta Pietariin, jatkanut matkaansa Viroon ja oli nyt suuntaamassa Baltian läpi kohti Ranskaa. Hänellä olisi yöbussissa aikaa vastailla kysymyksiini.

 

 

Haluan tietää miten hän päätyi Suomeen ja varsinkin Sevettijärvelle.

– Minun paras kaveri asuu Helsingissä. Olin Suomessa kokonaisen kuukauden, etupäässä Helsingissä, mutta myös Helsingin ympäristössä. Halusin nähdä revontulet ja ryhdyin selaamaan nettiä. Löysin Sevettijärven ja päätin, että lähden kokemaan jotakin erilaista. Tiedän, että monet käyvät Ivalossa ja Inarissa, mutta eivät mene noin kauas.

– Kun saavuin Sevettijärvelle, siellä oli ihan hiljaista. Minusta tuntui, että olin ainoa ihminen koko maapallolla! En ole koskaan kokenut mitään sellaista, ihan kuin olisin asunut keskellä metsää. Tulen kaupungista, jossa on koko ajan ääntä, valoja ja paljon ihmisiä. Olin kyllä aika peloissani, varsinkin ensimmäisenä yönä, Lokin tunnustaa.

– Mutta sitten tapasin paikallisia ja tutustuin myös Riittaan ja Kariin. He olivat ihania, sain paljon rohkeutta heidän ansioistaan. Sevettijärvi on tosi kaunis paikka, sanoisin, että paratiisi. Vierailu Sevettijärvelle on yksi elämäni parhaita päätöksiä! Muutuin matkalla paljon, en enää pelkää yksinäisyyttä ja pimeyttä, vaan nyt jopa rakastan niitä.

Aika kova juttu. Sinä meni tanssimaan Antinsillalle, miksi?

– Tanssi on elämäni. Tanssin sillalla, koska näköala oli uskomaton ja halusin tuoda sen esille hiphopin keinoin. Tanssiminen eri ympäristöissä on hieno tapa tallentaa ikimuistoisia hetkiä.

Siistiä! Katsoin videosi monta kertaa ja siitä tuli tosi hyvä fiilis. Hei, tätä juttua luetaan varmasti Sevettijärvellä. Onko sinulla terveisiä kyläläisille?

– Sevettijärvi on ihan mahtava paikka! Haluaisin tulla takaisin Suomeen pelkästään Sevettijärven ja kylän ihmisten takia!

Tervetuloa vaan! Entä mitä tykkäsit Suomesta noin yleensä?

– Suomessa on paljon nähtävää, erityisesti Lapissa. Suomi on kylläkin aika kallis maa. Olisi kiva tulla takaisin katsomaan, miltä teidän kesä näyttää, tai kunnon talvi. Olen kuullut, että vuodenajat ovat siellä ihan erilaisia. Suomi on hieno paikka vierailla, se kannattaa kokea ainakin kerran elämässä.

Mitäs nyt seuraavaksi?

– Nyt olen Pariisissa. Ja aloitan uuden jakson elämässäni täällä.

Kiitän kauniisti haastattelusta.

 

 

Aukot juonessa on nyt paikattu. Herra HipHopista jäi hyvä mieli. Tästä kaverista paistaa vilpittömyys, aito kiinnostus ja arvostus pohjoisen vierailuaan kohtaan. Toivottavasti saamme hänet tanssimaan Sevettijärvelle uudestaankin. Revontulien loimussa saisi aikaan mahtavan hiphop-videon.

 

Mari Korpimäki

Kirjoittaja on Kolttakulttuurisäätiön asiamies, joka asuu Helsingissä ja käy töissä Sevettijärvellä.

Kuvat: Lokin Spark / Instagram


Kategoriat