Kolttakulttuuri

Uskonto

Kolttasaamelaiset kääntyivät ortodoksiseen uskoon 1500-luvulla Pyhän Trifon Petsamolaisen valistustyön seurauksena. Ortodoksisuus erottaa kolttasaamelaiset Suomen muista saamelaisista, jotka kuuluvat pääosin luterilaiseen kirkkoon.

papit_kirkossa_nellimOrtodoksiseen uskontoon liittyvät vuosisataiset perinteet ovat vahvasti osa kolttasaamelaista kulttuuria. Vuosittain elokuussa järjestetään Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellus Nellimistä Sevettijärvelle ja Neideniin, missä pidetään vedenpyhitysjuhla. Joulukuun 15. päivä on taas Pyhän Trifonin muistopäivä, jolloin myös Sevettijärven kirkko viettää vuosipäiväänsä.

Tärkeimmät ortodoksisen kirkon jumalanpalvelustekstit sekä kirkkolaulut on myös käännetty koltansaameksi. Saamenkielisten jumalanpalvelusten toimittamisen mahdollistavat osaltaan Johannes Krysostomuksen papin käsikirjan eli liturgian ja Rukouskirjan koltansaamenkieliset käännökset. Ortodoksisen kirkkotiedon käsikirjan koltansaamenkielinen versio puolestaan välittää eri-ikäisille koltille omaa uskonnollista perinnettä.

Inarin kirkot

tuohukset_nellimInarin kunnassa on kolme ortodoksista kirkkoa ja yksi kappeli. Sevettijärven Pyhän Trifon Petsamolaisen kirkko rakennettiin aluksi rukoushuoneeksi ja vihittiin käyttöön vuonna 1951. Vuonna 1991 kirkko peruskorjattiin ja vihittiin kirkoksi. Pyhän Nikolaoksen kirkko Ivalossa valmistui myös rukoushuoneeksi vuonna 1960 ja se vihittiin kirkoksi peruskorjauksen jälkeen vuonna 1996. Nellimin Pyhän Kolminaisuuden ja pyhittäjä Trifon Petsamolaisen kirkko taas vihittiin ensin rukoushuoneeksi vuonna 1987 ja seuraavana vuonna kirkoksi.

Keväjärvellä on pyhien Boriksen ja Glebin tsasouna eli rukoushuone, joka on rakennettu keräysvaroin ja talkoovoimin ekumeeniseen käyttöön. Tsasouna tunnetaankin nimellä Keväjärven kotakappeli ja sen seurakunnalle lahjoitti Koltta-asiain kannatusyhdistys elokuussa 2009. Lapin ortodoksisen seurakunnan työntekijöistä yksi pappi ja kanttori on sijoitettu Ivaloon palvelemaan maamme pohjoisimpien kuntien kolttasaamelaisia ja muita ortodokseja.