Arkisto

Kategoriat
elokuu 21, 2019

Monipuolinen kolttasaamelainen kulttuuri esillä lauantaina Sevettijärvellä

Lauantaina 24.8. Sevettijärvellä vietetään kolttasaamelaisten asuttamisen ja Sevettijärven koulun 70-vuotisjuhlaa. Juhlan teemana on õõutveäkka, yhdessä tehden.

Juhlaa ennen järjestetyt talkoot ovat koonneet ilahduttavan paljon sekä paikallisia että muualla asuvia toimimaan yhdessä. Yhteisvoimin on tähän mennessä pystytetty juhlapaikkana toimiva teltta, rakennettu penkkejä juhlatelttaan sekä siistitty juhla-aluetta Sevettijärven koulun pihapiirissä. Talkootyötunteja on kertynyt jo yli 300. Talkoita järjestetään vielä ennen juhlaa päivittäin ja juhlan jälkeisenä päivänä kokoonnutaan purku- ja siivoustalkoisiin.

Kunniavieraiksi juhlaan on kutsuttu kaikki yli 70-vuotiaat kolttasaamelaiset. Kaikille avoimeen juhlaan odotetaan yli kuudenkymmenen kunniavieraan lisäksi osallistuvan satoja muita vieraita.

Juhlapäivä alkaa ortodoksisella liturgialla, jonka toimittaa arkkipiispa Leo yhdessä Oulun metropoliitta Elian ja Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin kanssa. Juhla on osa pyhittäjä Trifonin pyhiinvaellusta. Pyhiinvaellukseen kuuluu myös perjantaina 23.8. Neidenissä toimitettava vedenpyhitys ja liturgia sunnuntaina 25.8. Nellimissä.

Koltansaamen kieli esillä juhlan ohjelmassa

 

Koltansaamen kieli on vahvasti esillä juhlan ohjelmassa. Juhlan juontavat eri ikäiset koltansaamen puhujat sekä koltansaameksi että suomeksi. Juhlan ohjelmassa on mm. koltansaamenkielisiä esityksiä, uuden koltansaamenkielisen Silbbseiʹbb Rieʹmjj -kirjan julkistaminen ja Kolttakulttuurisäätiö jakaa koltansaamenkielisen Lookkâmsilttõs-kirjoituskilpailun palkinnot.

Juhlan yhteydessä paljastetaan muistomerkki Suomen sodissa 1939-1945 henkensä menettäneiden ja Petsamoon haudattujen kolttasaamelaisten muistolle Trifon Petsamolaisen kirkon pihapiiriin Sevettijärvelle.

Juhlan jälkeen voi osallistua työpajoihin, jotka kokoavat yhteen Suomen, Norjan ja Venäjän kolttasaamelaisia. Kieliaiheisessa työpajassa kuullaan koltansaamenkielisiä tarinoita ja käsityötyöpajassa tutustutaan perinteiseen helmikirjontaan. Työpajat järjestetään Sevettijärven koulun tiloissa.

Markkinatunnelmaa ja näyttelyitä

 

Juhlapäivän aikana juhla-alueella järjestetään markkinat, joilla on käsityöntekijöitä myymässä tuotteitaan, kahvin ja ruuan myyntiä sekä esittelypisteitä, joissa voi esimerkiksi tutustua käynnissä oleviin hankkeisiin ja eri saamelaistoimijoihin.

Markkinoita ja ruokamyyntiä silmällä pitäen juhlavieraita muistutetaan varaamaan mukaan käteistä.

Kello 14.00 alkaen Sevettijärven koulun juhlasalissa on mahdollista tutustua Severine Cuenodin värikkääseen kuvataiteeseen ja Jorma Purasen koltta-alueella ottamiin valokuviin.

Juhlassa julkaistavan Silbbseiʹbb rieʹmjj -kirjan kuvitusta pääsee ihailemaan Sevettijärven koulun pihapiiriin pystytettävässä Heidi Gauriloffin näyttelyssä.

Iltakonsertissa monipuolista musiikkiohjelmaa

 

Juhlapäivän päättää iltakonsertti, jossa juhlistetaan tänä vuonna 80 vuotta täyttävää koltansaamekielisen musiikin pioneeria Jaakko Gauriloffia. Konserttia säestää juhlaa varten kolttasaamelaisista soittajista koottu Jaakko Band, jossa soittavat Aimo Aikio (rummut), Erkki Feodoroff (basso), Sari Saxholm (kosketinsoittimet) ja Teemu Titola (kitara). Konsertissa kuullaan vierailevien solistien (Tauno Ljetoff, Anna Lumikivi, Hanna-Maaria Kiprianoff ja Tiina Sanila-Aikio) tulkintoja Jaakko Gauriloffin kappaleista.

Iltajuhlassa tanssitaan myös katrillia juhlan teeman mukaisesti yhdessä. Kaksirivishaitariyhtye Vähänimiset soittaa perinteistä kolttakatrillia, jotta ihmisillä olisi ilo kokoontua yhteiseen iltaan ja tanssia kuten ennen vanhaan. Vähänimisten kotipaikka on Helsinki ja he saapuvat juhlille sevettijärveläislähtöisen Sari Saxholmin johdolla.

Iltakonsertissa esiintyy myös Suõmmkar-yhtye, joka soittaa niin perinteistä kolttasaamelaista musiikkia modernilla twistillä kuin myös aivan uutta kolttasaamelaista musiikkia, jossa kuullaan vaikutteita aina popista ja rockista klassiseen ja vanhaan musiikkiin. Kolttasaamelaiset Anna Lumikivi ja Hanna-Maaria Kiprianoff laulavat ja leuddaavat, ja heitä säestävät Marko Jouste (mandoliini, barokkikitara), Pessi Jouste (viulu) ja Elias Nieminen (perkussiot).

Illan päättää open mic -osio, jossa lava on vapaa musiikkiesityksille.

Juhla järjestetään kymmenen vuoden välein

 

Kolttasaamelaisten perinteinen asuinalue jakautui valtioiden rajojen vetojen seurauksena kolmen eri valtion alueille ja seitsemässä eri siidassa asuneet kolttasaamelaiset joutuivat erilleen toisistaan.

Toisen maailmansodan jälkeen Petsamon alueelta evakuoidut kolttasaamelaiset asutettiin Inarin kunnan alueelle Keväjärven, Nellimin ja Sevettijärven kyliin. Elämä uusilla asuinalueilla alkoi vuonna 1949.

Ensimmäistä kertaa kolttasaamelaisten asuttamisen juhlaa vietettiin elokuussa 1979, kun kolttien asuttamisesta oli kulunut kolmekymmentä vuotta. Sen jälkeen juhlaa on vietetty kymmenen vuoden välein.

Kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Juhlavalmisteluista vastaa juhlatoimikunta, jossa on edustettuna Kolttien kyläkokous, Kolttakulttuurisäätiö, Lapin ortodoksinen seurakunta, Sevettijärven koulu, Sevetin Peurat ry sekä Näätämön ja Paatsjoen-Nellimin kyläyhdistykset. Juhla järjestetään yhteistyössä Suomen ja Norjan Saamelaiskäräjien kanssa.

Juhlatoimikunta kiittää jo tässä vaiheessa kaikkia talkoisiin osallistuneita sekä talkoiden järjestämistä lahjoituksin tukeneita Näätämön K-marketia ja Nord1Marketia sekä S-Market Vaskoolia.

 

Juhlan koko ohjelmaan pääsee tutustumaan täällä.

 

Lisätietoja: Kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff, p. 050 396 1297


Kategoriat