Arkisto

Kategoriat
joulukuu 24, 2017

Šiõǥǥ Rosttov & Hyvää Joulua!

Tiõrv,

Vuosi 2017 lähenee loppuaan ja on aika hiljentyä joulun viettoon. Nyt on lupa rauhoittua kaiken kiireen jälkeen, nauttia kynttilänvalosta, hyvästä ruuasta, herkuista ja rakkaimpien ihmisten seurasta.

Niin kolttasaamelaiselle kulttuurille kuin Kolttakulttuurisäätiöllekin kulunut vuosi on ollut vaiherikas. Henkilöstön vaihdoksia tapahtui, Chiara siirtyi sivuun ja Mari tuli toimintaan mukaan. Saimme kesän alussa juhlia kolttasaamelaisen Ä’vv -museon avajaisia Neidenissä katrillin tahtiin. Sevettijärven arjessa kyläpajatoiminta näkyi kiitettävästi, pajaa pystyttiin pitämään auki alkuvuonna, kesällä oli aktiivista kesänäyttelytoimintaa ja alkutalvesta Kyläpaja aukesi jälleen. Elokuussa vaellettiin Trifon Petsamolaisen evakkopyhiinvaellusta Pikku-Petsamosta Ivalon Petsamo-patsaalle. Kolttataloa on korjattu urakalla, talkootöitä tehtiin tuntikaupalla ja tulos on sen mukainen: yksinkertaisesti upea. Uusi lumiaitakin tuntuu toimivan kuten pitää. Marraskuussa Nellimin kolttasaamelainen kylänvanhin Katri Jefremoff sai Sámi Árvvut -yhdistyksen perinteisen tiedon palkinnon. Tunnustus on meille arvokas. Vuoden mittaan on monella taholla tehty myös paljon sellaista työtä, jonka tulokset näkyvät vasta ajan saatossa.

Tuleva vuosi 2018 tuo tullessaan yhteisöllistä, koltankielistä kalenteriprojektia, Inari-viikkojen avajaisia Sevettijärvellä heinäkuussa, perinteistä kolttakulttuuriviikkoa ja syksylle suunnittelemme koltansaamenkielistä lastenmusiikkikonserttia. Saamelaismuseo Siida täyttää ensi vuonna 20 vuotta. Ja vuoden 2019 asuttamisen juhlavuoteen valmistautuminen on tärkeä teema meille kolttasaamelaisille.

Nyt on kuitenkin kiitosten aika.

Kiitokset Kolttakulttuurisäätiön ja koko koltta-alueen toiminnan kehittämisestä ja tuesta Inarin kunnalle, SAKK:lle, Siidalle, Nordica Inarille, TE-keskukselle, valtiolle ja ortodoksiselle seurakunnalle. Kiitos myös Alfred Kordelinin säätiölle Tuõddri Pee´rel 2017 -lehden apurahasta. Viides Tunturien Helmet -lehti ilmestyi joulukuusssa ja on monella jo luettuna kannesta kanteen näin joulun alla.

Lämpimin kiitos vuoden 2017 yhteistyöstä kuuluu koko koltta-alueen kylän väelle, joka jakaa päivittäin alueemme arjen kaikkine elämän rikkauksineen. Fyysinen koltta-alue on Nellim – Keväjärvi – Sevettijärvi -seutu, mutta henkinen koltta-alue ulottuu kaikkialle sinne, missä kolttasydämet sykkivät. Kiitos siis kolttien kyläkokoukselle, kyläyhdistyksille ja -seuroille, paikallisille yrittäjille, käsityökerhoille, kielenopiskelijoille, saikka- ja kahvikuppikunnille sekä kaikille lapsille, nuorille, aikuisille ja varttuneille, jotka edistätte omalla tavallanne koko koltta-alueen hyvinvointia.

Kiitos kaikille vuodesta 2017.

Šiõǥǥ rosttov da šiõǥǥ ođđ eeʹjj 2018,

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2018

Toivottaa

Kolttakulttuurisäätiön henkilökunta


Kategoriat