Kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhla

Yleistä

Kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlaa vietetään lauantaina 24.8.2019 Sevettijärvellä. Juhla järjestetään Sevettijärven koulun alueella, jossa on päivän aikana monipuolisesti ohjelmaa eri ikäisille osallistujille. Juhla on maksuton ja kaikille avoin.

Kolttasaamelaisten perinteinen asuinalue oli Suomen ja Norjan Lapin koillisimmissa osissa ja Venäjällä Kuolan alueen luoteisosissa. Valtioiden rajojen vedot jakoivat kolttasaamelaiset erilleen toisistaan asumaan kolmen eri valtion alueille. Toisen maailmansodan jälkeen Petsamon alueelta evakuoidut kolttasaamelaiset asutettiin Inarin kunnan alueelle Keväjärven, Nellimin ja Sevettijärven kyliin. Elämä uusilla asuinalueilla alkoi vuonna 1949.

Vuonna 2019 tulee kuluneeksi 70 vuotta kolttasaamelaisten asuttamisesta. Ensimmäistä kertaa juhlittiin elokuussa 1979, kun kolttien asuttamisesta oli kulunut kolmekymmentä vuotta. Sen jälkeen juhlaa on vietetty kymmenen vuoden välein, tänä vuonna kokoonnutaan yhteen viidennen kerran.

Juhlan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kolttasaamelaisten asuttamista juhlitaan perinteisesti pyhittäjä Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellustapahtuman yhteydessä ja samalla juhlistetaan myös Sevettijärven koulun 70-vuotista taivalta. Juhlan kunniavieraina ovat yli 70-vuotiaat kolttasaamelaiset.

Juhlan teemana on õõutveäkka, yhdessä tehden. Tällä haluamme painottaa yhdessä toimimisen tärkeyttä yhteisömme vahvuutena ja elinehtona. Jo perinteeksi muodostuneella juhlalla on suuri merkitys meille. Kokoonnumme juhlaan tapaamaan toisiamme, leuddaamaan, tanssimaan ja ylläpitämään yhteistä muistiamme.