Kolttakulttuurisäätiö

Darjan mökki

Darjan mökki sijaitsee Koltta-alueella Nellimin kylässä Inarin kunnassa. Darjan mökkiin pääsee tutustumaan sopimuksen mukaan ja sitä myös vuokrataan kulttuurimatkailukäyttöön lumettomana aikana. Darjan mökki on kolttakulttuurisesti tärkeä paikka ja tilan käyttöä kulttuurimatkailukohteena pyritään kehittämään.

Darjan mökki on nimetty Suonikylässä 1906 syntyneen Darja Sverloffin mukaan. Darja ja hänen tuleva puolisonsa Boris Jefremoff evakuoitiin Suonikylästä toisen maailman sodan aikaan Pohjanmaalle. Evakkoajan jälkeen Darjan perheen tilapäisasumuksessa Pihtikankaalla, Luton kairassa kosi Boris kotikylän ”tyttöä” Darjaa. Avioituessaan he olivat yli 40-vuotiaita ja liitto jäi lapsettomaksi. Boriksen veli Anton rakensi heille kolttatalon Nellimiin ja silloinen luottamusmies Jaakko Sverloff nimesi tilan emännän mukaan Darja-tilaksi.

Darjan ja Boriksen koti muodostui kyläily-ja yöpymispaikaksi, jossa sukulaiset, ystävät ja muut vierailijat otettiin aina ilolla vastaan. Monet tutkijat, kirjailijat, valokuvaajat ja arvovieraat kävivät mökillä Darjaa tapaamassa. Darjalla olikin monen monituista elähdyttävää tarinaa kerrottavanaan niin Suonikylän kuin Nellimin ajoiltaan.

Tarinoita Darja kertoi taitavasti myös perinteisen tarinankerronnan eli leuddin muodossa ja taitoipa hän perinteisen kolttaraanun teonkin.

Boris menehtyi vuonna 1978 ja Darja kymmenisen vuotta myöhemmin vuonna 1989 jättäen omaisuutensa testamentilla Lapin ortodoksiselle seurakunnalle. Lapin ortodoksinen seurakunta lahjoitti vuonna 2013 Darja-tilan rakennuksineen Kolttakulttuurisäätiölle.

©Heidi Hänninen 2024

 

Yhteystiedot
Darjan mökki
Käärmeniementie, Nellim

Lisätietoja:
Asiamies Anna-Katariina Feodoroff, puh. +358 50 364 6249

Aineisto ja linkit:

  • Darja ja Boris, Jefremoff Irja, Tuõddri Peeʹrel, Kolttakulttuurisäätiö 2015.
  • Darja ja Boris Jefremoff, video, Sylvi Ahlqvistin aineistoa. Tarinoiden Inari, Inarin kunnankirjaston äänitearkisto.
  • http://www.tarinoideninari.fi/tarina/2114