Yksityinen: Kulttuurikeskus

Kielikeskus

Sevettijärvi on vakavasti uhanalaisen koltansaamen kielen opiskeluun ihanteellinen alue, koska siellä kieltä kuulee arkipäivän kanssakäymisissä. Näin ollen kielen oppimisen kannalta on hyvä, että ainakin osa koltansaamen kielen opetuksesta voitaisiin toteuttaa suunnitteilla olevassa kolttakulttuurikeskuksessa aidossa kieliympäristössä lähiopetuksena sekä virtuaalikoulutuksen mahdollisuuksia hyödyntäen. Pitkien välimatkojen takia on tärkeää, että opetusta voidaan toteuttaa myös virtuaalisesti.

Kielikeskuksen kieliopetus opetusmateriaaleineen, kielenkääntäjät ja kielipesä voivat hyödyntää toisiaan. Kielikeskuksessa voi myös järjestää erityisesti saamelaisalueen koulutuskeskuksen kielikursseja ja myös Sevettijärven peruskoulun kielten opetus voi hyödyntää opetustyössään kielistudiota.

Kolttakulttuurikeskukseen sijoitettavan kielikeskuksen tarkoituksena on synnyttää kokonaisvaltainen kielen oppimisympäristö, johon keskitetään myös kielenkäännöstoiminta. Kielenkäännöstoiminta ja koltansaamen kielen opetus hyödyntävät toisiaan oppimateriaalin ja opetuksen osalta.