Kolttakulttuuri

Koltta-alue

Kolttasaamelaisten perinteiset asuinalueet sijaitsivat nykyisten Venäjän, Norjan ja Suomen alueilla. Valtioiden rajojen vedot ja muut poliittiset prosessit aiheuttivat sen, että kolttasaamelaiset asuvat nykyään kolmen valtion alueella.  Norjassa kolttasaamelaiset asuvat Neidenin ja Paatsjoen alueella, mutta pääasiassa he ovat sulautuneet valtaväestöön. Venäjällä suurin osa heistä asuu nykyään Luujärven kaupungissa.

Suomessa evakkoaikojen päätyttyä kolttasaamelaiset sijoitettiin Inarin kunnan itäosaan: Nellimin kylään Petsamon siidan asukkaat, Keväjärvelle Paatsjoen siidan asukkaat ja Sevettijärvi-Näätämö alueelle Suonikylän asukkaat. Kolttalaissa alue säädettiin koltta-alueeksi.

Suurin osa kolttasaamelaisista asuu yhä tällä nimenomaisella koltta-alueella, erityisesti Sevettijärvellä, jota usein kuvataankin koltansaamen kielen ja kulttuurin sydämeksi. Koltta-alueella on kolttasaamelaisilla lakisääteisiä oikeuksia, kuten vapaa kalastusoikeus valtion vesillä ja oikeus sijoittaa kala- ja metsästyspirttejä valtion maalle.

 

map-frontpage

Aineisto ja linkit: