Arkisto

Kategoriat
10 tammikuun, 2019

Sääʹmǩiõllsaž prääʹzneǩ-kaʹlndar 2019 on lahja kolttasaamelaisille

 

Vuosi 2019 on merkittävä vuosi meille kolttasaamelaisille. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun kolttasaamelaiset asutettiin Nellimiin, Keväjärvelle ja Sevettijärvelle entisiltä Petsamon alueen kotiseuduilta. Juhlavuosi tullaan mainitsemaan tänä vuonna useaan otteeseen ja monissa eri tapahtumissa. Erityisen huomion kolttasaamelaisten asuttaminen saa juhlavuoden päätapahtumassa, jota vietetään Sevettijärvellä 24. elokuuta teemalla on ”õõutveäkka – yhdessä”. 

Yksi erityinen tapa juhlistaa juhlavuottamme on kolttasaamelaisten historian ensimmäinen koltansaamen kielinen seinäkalenteri, sääʹmǩiõllsaž prääʹzneǩ-kaʹlndar, joka on juuri ilmestynyt. Kalenteri on saanut alkunsa yhteisön toiveesta, se on tehty yhteisiä toiveita kuunnellen ja kalenteri on tehty yhdessä. 

Juhlavuoden 2019 seinäkalenterissa yhdistyy monta merkittävää tekijää: se tukee koltansaamen kielen elvyttämistä arkea rikastuttavalla tavalla, se kerää ja jakaa perinnetietoa, se yhdistää menneisyyttä, nykyhetkeä ja tulevaisuutta, kalenteri lisää kommunikaatiota ja yhteisöllisyyttä, se valmistaa kolttasaamelaisia asuttamisen juhlavuoteen ja mikä tärkeintä, kalenteri elää konkreettisesti kolttasaamelaisten mukana saamelaisen vuodenkierron mukaan kertoen nimipäivät, juhlapäivät ja liputuspäivät. Toivomme, että kalenterista on iloa vuoden jokaiselle päivälle ja että se täyttyy onnellisilla ja ikimuistoisilla hetkillä. 

 

Lahja kolttasaamelaisille

Juhlakalenteri on lahja kolttasaamelaisiin koteihin ja kolttayhteisöille. Jakelua koordinoi Kolttakulttuurisäätiö ja Kolttien kyläkokous. Sevettijärvi-Näätämö alueen kotitaloudet voivat noutaa kalenterin Kolttatalolta. Nellim-Keväjärven alueen kotitaloudet voivat hakea oman kalenterinsa Keväjärveltä kyläkokouksen sihteeriltä Terhi Harjulta sovittuna aikana. Terhi Harjun tavoittaa puhelinnumerosta 040 715 3680.

Kauempana asuville kolttasaamelaisille kalenteria voidaan myös postittaa. Postituspyynnöt osoitteeseen info@kolttasaamelaiset.fi

 

Kalenteri on myös myynnissä

Juhlakalenteria voi ostaa kaikki kiinnostuneet hintaan 20 €/kpl, sisältäen postituskulut.

Kalenterista saatu tuotto käytetään kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlien järjestelykuluihin. Kalenteritilaukset Kolttakulttuurisäätiölle sähköpostitse osoitteeseen info@kolttasaamelaiset.fi

 

Juhlakalenteria tukee Majaoja-säätiö. 


Kategoriat