Arkisto

Kategoriat
heinäkuu 4, 2022

Saaʹmi jieʹllempälggsest – kolttasaamelaisten elämänpolulla 2-näyttely Kuulaassa Ivalossa 6.–29.7.

Aika: 6.–29.7.2022 ma-pe klo 12–17
Paikka: Kulttuuritila Kuulas, Ivalontie 6, Ivalo

Kolttasaamelaisen kulttuurin näyttely on näyttelykokonaisuus, joka tuo esille alkuperäiskansa kolttasaamelaisten elämänpolkuja valokuvien ja nykytaiteen keinoin. Monet näyttelyn töistä ovat esillä ensimmäistä kertaa.

Valokuvaaja Pertti Hissan Joutsenjärven kansan kasvot -valokuvanäyttely nostaa kolttasaamelaiset lähikuvaan ja vie mukanaan vuoteen 1982. Elokuussa tulee tasan neljäkymmentä vuotta siitä, kun kolttasaamelaiset kokoontuivat Pyhän Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellukselle Sevettijärvelle ja Neideniin.

Näyttelyn muita taiteilijoita ovat Sámi Hustler, Heidi Gauriloff, Ville-Riiko Fofonoff, Tanja Sanila, Erja Wiltse, Katja Sanila, Katariina Lumisalmi, Mari Gauriloff, Anja Sollas ja Tarja Sanila. 

Esillä on myös Kielipesästä kouluun – kolttasaamelaisten lasten omakielinen koulupolku -hankkeen keväällä järjestämän Jeälas sääʹmǩiõll – Eläköön koltansaame! -piirustuskilpailuun osallistuneiden lasten ja nuorten töitä.

Näyttely on uusi ja jatkoa Saaʹmi jieʹllempälggsest – kolttasaamelaisten elämänpolulla 1-näyttelylle, joka oli esillä Kulttuuritila Kuulaassa viime uoden heinäkuussa.

Näyttely on esteetön ja maksuton.


Avajaiset perjantaina 8.7. klo 17.00

Näyttelyn avajaisia vietetään perjantaina 8. heinäkuuta pidennetyin aukioloajoin klo 12–19.

Kolttakulttuurisäätiön asiamies Mari Gauriloff on näyttelyssä paikalla esittelemässä näyttelyä klo 14–19.

Klo 17.00 näyttelyn siunaus: pappi isä Rauno Pietarinen.

Klo 18.00 avajaiskonsertti: Ucc Evvan

Uusi kolttasaamelainen kokoonpano tarjoilee musiikkia koltansaameksi. Yhtyeessä soittavat ja laulavat Erkki Feodoroff, Jonne Fofonoff, Tero Harju ja Aimo Aikio.

Tarjolla virvokkeita ja makeisia.

Pueʹtted tiõrvân, tervetuloa!

Saaʹmi jieʹllempälggsest – kolttasaamelaisten elämänpolulla 2-näyttelyn järjestää Kolttakulttuurisäätiö ja sitä tukevat Inarin kunnan kulttuuritoimi, Lapin ortodoksinen kappeliseurakunta ja Saamelaisneuvosto.


Kategoriat