Arkisto

Kategoriat
maaliskuu 22, 2023

Antti Pentikäisen pienkeräyksen tuotolla tuetaan kolttasaamelaista kulttuuria

Tutkimusprofessori Antti Pentikäisen 50-vuotissyntymäpäivän kunniaksi vuoden 2022 lopussa järjestetty pienkeräys tuotti 9 000 euroa.

Keräystuotolla korjataan Sevettijärven kylän nuotta kalastuskuntoon kyläläisten käyttöön. Nuottakalastus on kolttasaamelaisille tärkeä pyyntitapa, jolla on kalansaaliin lisäksi merkitystä myös järvien ja kalaston hoidossa. Keräyksen tuotolla katetaan nuotankorjauksen lisäksi myös koltansaamenkielisen seinäkalenterin julkaisukustannukset. Ennakkotiedoista poiketen seinäkalenteri ilmestyy vasta vuodelle 2024.

Antti Pentikäisellä oli pienkeräyksen taustalla ajatus hyvittämisen kulttuurin vahvistamisesta Suomessa, jossa jokainen voi konkreettisesti päättää tehdä jotain alkuperäiskansojen ja tässä tapauksessa kolttasaamelaisten hyväksi. Tavoite toteutui hienosti; kolttasaamelainen yhteisö saa keräystuotolla konkreettista tukea tärkeän kalastuskulttuurinsa ja koltansaamen kielen elvyttämiseen.

Lämmin kiitos keräyksen aloitteesta Antti Pentikäiselle sekä suuret ja lämpimät kiitokset kaikille keräykseen osallistuneille!

.

Kuvassa Anna Moshnikoff juomuksilla, 1950-luku.
Kuva: Pertti J. Pelto


Kategoriat