Arkisto

Kolttakulttuuriviikonloppu Nellimissä


21.09. - 22.09. (18:00 - 21:00)
Nellimin kerhotalo

Kolttakulttuuriviikonloppu Nellimissä 21.-22.9.2018

Tervetuloa kolttasaamelaisen kulttuuriviikonlopun viettoon Nellimin kerhotalolle. Luvassa on monipuolinen ohjelmakokonaisuus liittyen kolttasaamelaisten elämään mm. Paatsjoen ja Petsamon lapinkylissä. Perjantai-iltana perehdytään sukututkimukseen, oman kielen merkitykseen ja nostellaan tanssijalkaa Petsamon lapinkylän tanssien tahtiin. Lauantaina käydään mielenkiintoista vuoropuhelua kolttasaamelaisten ja tutkijoiden kesken. Oulun yliopiston Kolttasaamelainen muistipankki -projektin päätösseminaarissa iltapäivällä paneudutaan Paatsjoen ja Petsamon alueiden historiaan, musiikkiaineistoihin, koltankieleen ja kalastusoikeuksiin. Lauantaillan päättää vastikään ensialbuminsa julkaisseen Suõmmkar -yhtyeen konsertti.

Kolttasaamelainen ruokakulttuuri nousee myös osaksi ohjelmaa. Viikonlopun aikana opitaan mm petun käytöstä kolttasaamelaisessa ruuanlaitossa ja syödään hyvää, kolttaperinteiden mukaista liha- ja kalapainotteista ruokaa.

Aika: pe 21.9. alkaen klo 18.00, la 22.9. alkaen klo 10.00

Paikka: Nellimin kerhotalo, Siikajärventie 40, 99860 Nellim

Hinta:Viikonloppu kustantaa perjantain osalta 10€, lauantain osalta 30€, ja molemmat päivät yhteensä 40€. Hinta sisältää ruokailut ja ohjelman. Se maksetaan käteisellä paikan päällä. Muista varata mukaan tasaraha.

Ilmoittautuminen:Ilmoittaudu mukaan sähköpostitse mahdollisimman pian, mutta viimeistään ti 18.9. osoitteeseen info(at)kolttasaamelaiset.fi. Mainitse viestissä nimesi, yhteystietosi ja osallistutko tapahtumaan pe-la välisen ajan vai pelkästään perjantaina tai lauantaina. Ilmoittautuminen on tärkeää, jotta ruokaa riittää kaikille osallistujille. Muista myös perua osallistumisesi, jos et pääsekään paikalle.

Ruokailuista:Ruoka on perinteistä kolttasaamelaista laktoositonta poronliha/kalaruokaa, juomina teetä/kahvia, mehua ja vettä. Jos sinulla on erityisruokavalio, varauduthan siihen omatoimisesti, sillä useita eri ruokalajeja ei valitettavasti pystytä tarjoamaan.

Kolttakulttuuriviikonlopun järjestää Kolttakulttuurisäätiö yhteistyössä Kolttasaamelaisen muistipankkiprojektin ja kolttasaamelaisten kulttuuriosaajien kanssa.

Nellimin kolttakulttuuriviikonloppu on osa Kolttakulttuuriviikon 2018 ohjelmaa, jota tukee Alli Paasikiven säätiö.

Ohjelma

Pe 21.9. 
Sukujuuret tutuksi -teemailta ja illanvietto alkaen klo 18

Kahvi/tee

Sukujuuret tutuksi. Perehdytystä sukututkimukseen ja aineistojen löytämiseen. Tutkitaan Paatsjoen-Petsamon sukukarttaa / Irja Jefremoff
Oman kielen löytäminen, merkitys ja kokemukset / Erkki Lumisalmi, Anna Lumikivi

Illallinen

Petsamon lapinkylän tanssit, ohjaajana Irja Jefremoff
Musisointia ja yhdessäoloa, omat soittopelit mukaan

Oheisohjelma koko viikonlopun ajan:
Kuvantunnistusseinä. Tunnista henkilöitä ja paikkoja arkistojen kuvista ja tuo myös omat kuvasi yhteisön tunnistettavaksi.
Artikkeliseinä. Vanhoja sanomalehtiuutisia kolttasaamelaisista aikojen saatossa.
Pienimuotoinen käsityönäyttely. Omia käsitöitä saa mielellään tuoda näytille.

La 22.9.

Kahvi/tee klo 10

Kolttasaamelainen pukukirja -projektin esittely / Heini Wesslin
3D museum collections for handicraft artisans at Siida, Käsityöläisten 3D-museokokoelma Saamelaismuseo Siidassa/ Matthew Magnani
Making indigenous futures: Land, memory, and silent knowledge in a Skolt Sámi community –väitöskirjan esittely / Natalia Magnani
Petun käyttö kolttasaamelaisessa arjessa -työpaja / Irja Jefremoff

Lounas

Kolttasaamelainen muistipankki -projektin päätösseminaari

Kolttasaamelainen muistipankki / Marko Jouste
Paatsjoen ja Petsamon musiikki-aineistot arkistoissa / Marko Jouste
Isak Saban Paatsjoelta keräämät leuddit / Miika Lehtinen

Kahvi/tee

Kolttasaamelainen muistipankki -projektin päätösseminaari jatkuu

Paatsjoen-Petsamon murre / Markus Juutinen
Leu´dd-kieligeneraattorin mahdollisuuksia / Jack Rueter
Paatsjoen kolttien kultakruunut / Sonja Tanhua

Illallinen

Suõmmkar -konsertti

Ohjelma tarkentuu. Myös muutokset ovat mahdollisia.


Karttaa ei ole saatavissa