Arkisto

Kategoriat
maaliskuu 14, 2017

Ilo, aurinko ja arvovieraat todistivat Kolttatalon siunaustilaisuutta

Lauantaina 11.3.2017 kokoontui kolmisenkymmentä sevettijärveläistä Kolttatalolle tutustumaan vastaremontoituihin ja uusittuihin tiloihin. Kolttatalon korjaus -hankkeen myötä Kolttatalo on kokenut mittavan remontin ja saanut uudet, toimivat tilat ja raikkaan ilmeen.

 

 

Sevettijärven kirkon liturgian jälkeen kylän väki osallistui Kolttatalon siunaukseen, jonka toimitti isä Rauno. Metropoliitta Elia oli valitettavasti sairastunut, eikä siten päässyt tulemaan, mutta paikalla olivat isä Jaakko ja serbialainen isä Miša. Olimme iloksemme saaneet kunniavieraita aina Serbiasta saakka: isä Mišan lisäksi Suomen Serbian suurlähettiläs Saša Obradović vaimoineen ja tyttärineen tutustuivat kolttakulttuuriimme ja osallistuivat myös Kolttatalon tilaisuuteen. Isä Rauno sanoin, pohjoisen pienellä Sevettijärven kylällä on suora hengellinen yhteys etelän suuriin sisarkirkkoihin, kuten Kreikkaan, Romaniaan ja Serbiaan. Yhteys on maantieteellisesti suora kartalta katsottuna, mutta kansojamme yhdistää etenkin sama ortodoksinen usko, rakkaus ja elämänilo. Iloa riittikin Kolttatalon siunaustilaisuudessa yllin kyllin, tunnelma on lämminhenkisen vapautunut, kaikenikäiset kyläläiset viihtyivät tilaisuudessa naurun ja puheensorinan täyttäessä koko talon.

 

 

Ennen Kolttatalon siunausta pitämässään puheessa isä Rauno sanoi kolttakulttuurin, koltan kielen ja kolttaheimon säilymisen olevan Jumalan käsissä. Niin kauan kuin on uskoa, on myös toivoa, mutta niiden lisäksi tarvitaan myös rakkautta. Kun on rakkautta omia esivanhempia kohtaan, rakkaus omaa kulttuuria, kieltä, kotiseutuja ja myös uskoa kohtaan, mahdottomat muuttuvat mahdollisiksi. Isä Rauno toivotti monia siunattuja vuosia kolttakansallemme ja menestystä tuleville haasteille. Kolttakulttuurisäätiön tavoitteena on rakentaa oma kolttakulttuurin keskus Talvikylä eli Täʹlvvsijdd tulevien vuosien aikana Sevettijärvelle.

 

 

Puheensa jälkeen isä Rauno siunasi Kolttatalon jokaisen huoneen kolttien luottamusmies Tanja Sanilan avustamana. Siunauksen jälkeen nautimme kahvipöydän antimista, hyvästä seurasta ja talon rennosta tunnelmasta, jota ikkunoista tulviva kirkas kevätauringon paiste vaan lisäsi.

 

 

Uudistuneen Kolttatalon vakituisia toimijoita ovat kolttien kyläkokous ja Kolttakulttuurisäätiö. Kolttatalossa on nyt uudet ja toimivat tilat yhdistysten kokoustaa ja kylänväen viettää omia juhliaan ja tapahtumiaan. Viihtyisissä tiloissa on kyläläisten käytössä myös kirjastohuone ja tietokonenurkkaus nettiyhteyksineen ja tulostimineen. Kolttakulttuurisäätiö ja kolttien kyläkokous toivottaa kaikki kyläläiset tervetulleeksi tutustumaan ja käyttämään Kolttatalon tiloja!


Kategoriat