Arkisto

Kategoriat
2 elokuun, 2022

Joutsenjärven kansan kasvot -valokuvanäyttely on esillä Saamelaisilla kirkkopäivillä 5.-7.8.


Pertti Hissan valokuvaama Joutsenjärven kansan kasvot -näyttely on esillä Saamelaisilla kirkkopäivillä Inarissa 5.-7. elokuuta Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen Dollagáddi-näyttelytilassa. Samassa tilassa on esillä Maarit Maggan taidetta.

Kirkkopäivien työpajassa lauantaina 6.8. klo 11.00 Kolttakulttuurisäätiön asiamies Mari Gauriloff esittelee valokuvanäyttelyn ja kertoo sen taustoista.

Joutsenjärven kansan kasvot -valokuvanäyttely johdattaa katsojansa neljänkymmenen vuoden taakse Pyhittäjä Trifonin Petsamolaisen pyhiinvaellukselle Saamenmaan kolttakyliin Sevettijärvelle ja Norjan Neideniin. Valokuvaaja Pertti Hissa oli mukana tallentamassa vuonna 1982 ortodoksisille kolttasaamelaisille tärkeätä pyhiinvaellusta ja vedenpyhitystä. Oli kulunut 33 vuotta siitä, kun kolttasaamelaiset asutettiin perinteisiltä, ikiaikaisilta asuinpaikoiltaan Petsamon seuduilta, Kuolan niemimaan itäosista Inarin kuntaan, Sevettijärven, Nellimin ja Keväjärven kyliin. Vain kolme vuotta aikaisemmin oli kolttasaamelaiset kokoontuneet ensimmäistä kertaa yhteen viettämään asuttamisjuhlia Sevettijärvelle.

Vuosia kestäneiden sotien ja useiden evakkomatkojen jättämät jäljet näkyvät kasvoilla. Intensiiviset valokuvat tulevat lähelle. Kasvojen uurteet kertovat pitkästä ja raskaasta matkasta, synnyinseutujen jättämisestä, jäähyväisistä ja ikuisesta koti-ikävästä, mutta myös jälleennäkemisen ilosta. Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellus on hetkeksi kerännyt kolttasaamelaiset yhteen kuin ennen, antamaan lohtua, turvaa, iloa ja yhteisöllisyyttä uuden ja erilaisen arjen keskelle.

Näyttelyn nimi ”Joutsenjärven kansan kasvot” viittaa Sevettijärvelle asutettujen Suonikylän kolttasaamelaisten tapaan nimittää itseään Joutsenjärven kansaksi. Ennen jokaisella perheellä oli oma joutsenjärvensä. Kolttasaamelaisten pyhään lintuun joutseneen liittyy paljon uskomuksia. Joutsen liittyy myös Pertti Hissan uravalintaan valokuvaajana; hänen kiinnostuksensa luontoon ja sen valokuvaamiseen sai alkunsa Yrjö Kokon vuonna 1950 julkaisemasta kirjasta Laulujoutsen – Ultima Thulen lintu.

Saamelaisten kirkkopäivien työpajassa Sajoksen näyttelytila Dollagáddissa lauantaina 6.8. klo 11.00 Kolttakulttuurisäätiön asiamies Mari Gauriloff esittelee näyttelyä ja kertoo näyttelyn taustoista.

Joutsenjärven kansan kasvot -valokuvanäyttely on osa Kolttakulttuurisäätiön Saaʹmi jieʹllempälggsest – kolttasaamelaisten elämänpolulla 2-näyttelykokonaisuutta, joka on aiemmin tänä kesänä ollut esillä touko-kesäkuussa Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa ja heinäkuussa Kulttuuritila Kuulaassa Ivalossa.

Näyttelykokonaisuutta tukevat Saamelaisneuvosto, Lapin ortodoksinen kappeliseurakunta, Suomen evankelisluterilainen kirkko ja Inarin kulttuuritoimi.

Lisätietoja Saamelaiset kirkkopäivät -tapahtumasta:
https://evl.fi/plus/seurakuntaelama/saamelaistyo/saamenkieliset-kirkkopaivat-2022


Kategoriat