Arkisto

Kategoriat
15 helmikuun, 2022

Katri Rauanjoki kirjoitti romaanin kolttasaamelaisista

Katri Rauanjoki kuvaa kolttasaamelaista elämää moniäänisessä romaanissa, joka julkaistiin saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2022.

Kustantajan tiedotteessa kerrotaan näin:

”Vedenpyhitys. Siitä kaikki alkoi”, kertoo Katri Rauanjoki kirjastaan. Hän oli lähtenyt kolttasaamelaisen ystävänsä kanssa seuraamaan ortodoksista vedenpyhitysrituaalia ja ymmärtänyt tuolloin, kuinka vähän oikeastaan tietää Suomessa asuvista kolttasaamelaisista.

”Olen sentään Lapista kotoisin ja identiteetiltäni hyvin pohjoinen ihminen, jonka ammattina on opettaa perusasioita Suomessa puhutuista kielistä ja alueella olevista kulttuureista. Minun jos kenen pitäisi olla tietoinen maassamme asuvista vähemmistökansoista. Tietää ja tuntea heidän menneisyytensä ja nykyisyytensä sekä tukea heidän tulevaisuuttaan”, hän jatkaa.

Alkuperäistä ajatusta seurasi pian taiteellinen uteliaisuus. Voisiko romaanin keinoin kuvata nykyaikaista kolttayhteisöä ja samalla myös kertoa kansasta ja sen elämästä suomalaiselle valtaväestölle?

Matkasta tuli pitkä ja antoisa, ja nyt lopputulos on luettavissa romaanin muodossa.

Kesämerkit on episodimainen romaani kesän kierrosta Koillis-Lapissa. Se kuvaa 2020-luvun kolttasaamelaisten elämää useiden kertojien silmin. Se on romaani selviämisestä. Ja kauneudesta, joka joskus on piilossa kuin hillan kukka.

Kustantamo S&S
https://kustantamo.sets.fi/


Kategoriat