Arkisto

Kategoriat
joulukuu 14, 2020

Koltansaamenkielinen seinäkalenteri tulee taas

 

Odotettu koltansaamenkielinen seinäkalenteri ilmestyy taas vuoden tauon jälkeen. Kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlavuoden 2019 kunniaksi tehty maailman ensimmäinen koltansaamenkielinen seinäkalenteri otettiin yhteisön ja sidosryhmien keskuudessa ilolla vastaan ja jatkoa kalenterille on toivottu. Nyt odotus palkitaan ja kalenteri ilmestyy jälleen ilahduttamaan kolttasaamelaisten koteja ja näyttämään ajan kulkua vuonna 2021. Toivottavasti uusi vuosi on vanhaa parempi ja monet tämän vuoden haasteet ja vastoinkäymiset jäävät vuoden vaihtumisen myötä historiaan.

Kalenterin valokuvat on yhteisölle lahjoittanut valokuvaaja Jorma Puranen. Kolttasaamelaisille tutuksi tullut Puranen on kuvannut kolttaelämää Sevettijärvellä ja Nellimissä. Seinäkalenterin 2021 mustavalkoiset valokuvat on kuvattu etupäässä 1970-luvulla ja ne vievät mukanaan mm. juomuksille Suolisjärvelle, vedenpyhitykseen Neideniin, sukutapaamiseen Mustolaan ja poroerotuksen tulistelutauolle Sevettijärvelle. Kansikuvaan on nostettu kalastusteeman innoittamana kaunis ”kuulpâc”, nuotan koristeltu povilauta, joka on kuvattu Rautaperäjärvellä vuonna 1985. Suuret kiitokset Jorma Puraselle upeista valokuvista ja kolttayhteisön elämänkierron tallentamisesta lukuisien vuosien ajan.

Tuttuun tapaan kalenterista löytyvät vuoden 2021 ortodoksiset juhlapyhät, luterilaiset juhlapyhät sekä saamelaiset ja suomalaiset liputuspäivät. Kolttasaamelaiset nimipäivät on kalenterissa paikoillaan ortodoksisen nimipäiväkalenterin mukaisesti.

Kalenterin toteutuksen mahdollistivat Kolttasaamelainen kalastuskulttuuri – perinteisen tiedon merkitys, tallentaminen ja hyödyntäminen koltta-alueella -hankkeen rahoittaja Lapin ELY-keskus sekä Oulun ortodoksinen hiippakuntasäätiö yhteistyössä Kolttakulttuurisäätiön kanssa. Kiitokset kalenterin tuotantotuesta, ilman sitä yhteisöllemme tärkeäksi muodostunut kalenteri olisi jäänyt toteutumatta.

Seinäkalenteri on lahja kolttasaamelaisiin koteihin. Kalenteri pyritään jakamaan koltta-alueen kolttasaamelaisille joulunpyhien aikoihin. Rovaniemelle ja Ouluun kalenterierät toimitetaan ortodoksiseurakunnille jaettavaksi kolttasaamelaisten tapaamisissa ja jumalanpalvelusten yhteydessä. Helsingissä kalenteria voi kysellä asiamies Mari Korpimäeltä sähköpostitse mari.korpimaki(at)kolttasaamelaiset.fi.

Kyselyt kalenterista Kolttakulttuurisäätiölle sähköpostitse osoitteeseen info(at)kolttasaamelaiset.fi.


Kategoriat