Kolttakulttuurisäätiö

Kevään 2023 vanhempien infoillat: Mistä puhumme, kun puhumme kielitraumasta

Kielipesästä kouluun – kolttasaamelaisten lasten omakielinen koulupolku -hanke järjestää kaksi vanhempien infoiltaa kielitrauman teemalla: Mistä puhumme, kun puhumme kielitraumasta. Infoilloista ensimmäinen järjestetään Ivalossa Osallisuuskeskus Ainolan Olohuoneessa keskiviikkona 11.1. kello 18.30 alkaen ja toinen Sevettijärvellä Kolttatalolla keskiviikkona 18.1. kello 18 alkaen. Kolttasaamelaisten lasten vanhemmat ovat tervetulleita molempiin infoiltoihin oman valintansa mukaan asuinpaikastaan riippumatta. Infoillat järjestetään yhteistyössä monikielisyysasiantuntija Laura Arolan, Saamelaiskäräjien kielipesäohjaaja Niina Aikio-Siltalan sekä Saamelaisen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjjin kanssa.

 • Ivalossa keskiviikkona 11.1.2023 klo 18.30 alkaen Osallisuuskeskus Ainolan Olohuoneessa (Petsamontie 9, 99800 Ivalo)
 • Sevettijärvellä keskiviikkona 18.1.2023 klo 18.00 alkaen Kolttatalolla (Sevettijärventie 9080, 99930 Sevettijärvi)

Illan aikana keskustellaan yleisesti siitä, mikä kielitrauma on ja millaisia keinoja on päästä siinä eteenpäin. Lisäksi illan aikana ihmiset kertovat omia kielikertomuksiaan, joihin usein liittyy monia tunnetason seikkoja. Kielikertomuksia kuullaan niin koltansaamen, inarinsaamen kuin pohjoissaamen kielten näkökulmasta.

Turvallisen tilan ja vapaan keskustelun edistämiseksi tilaisuus ei ole medialle avoin.

Infoillan sisältö:

 • Järjestäjien esittäytyminen (myös osallistujat voivat halutessaan kertoa itsestään)
 • Niina ja Laura: Mistä puhumme, kun puhumme kielitraumasta
  • Mitä kielitrauma tarkoittaa ja millä keinoin kielitraumassa voi päästä eteenpäin.
  • Niinan ja Lauran kielikertomukset
 • Lahjan kielikertomus
 • Kolttasaamelaiset kielikertomukset
 • Vapaata keskustelua

Infoillassa ovat mukana myös Kielipesästä kouluun -hankkeen kumppanuusopettajat Anna-Katariina ja Hanna-Maaria. Illan aikana – sekä infoillan jälkeen – Saamelaisen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjj tarjoaa keskusteluapua ja tukea sitä tarvitseville. Sekä Ivalossa että Sevettijärvellä on mahdollista keskustella yksikön työntekijöiden kanssa erillisessä tilassa niin halutessaan. Niinalta ja Lauralta puolestaan on mahdollista saada kielineuvontaa niin infoillan aikana kuin infoillan jälkeenkin.

Illan aikana on tarjolla pientä purtavaa, kahvia ja teetä. Tervetuloa!

Kumppanuusopettajat Anna-Katariina ja Hanna-Maaria

Saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjj Uvjâ Uvja

Saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö Uvjj Uvjâ Uvja tarjoaa matalan kynnyksen keskustelutukea. Olemme läsnä vanhempainillassa, ja kerromme omatkin kielitarinamme. Meidän kanssamme on mahdollista keskustella myös kahden kesken illan aikana, ja saada tukea omaan tilanteeseen. Tämän lisäksi meille voi soittaa arkisin. Lisätietoa toiminnastamme sekä yhteystiedot löytyvät nettisivuilta www.uvja.fi sekä somesta ig: saamelainen_psykosos_tuki ja fb: Uvjj Uvjâ Uvja.

Näkemisiin,

Leena Fofonoff ja Lahja Eriksen