Arkisto

Kategoriat
25 helmikuun, 2019

Kolttasaamelaisista kertova romaani tulossa

 

Oulussa asuva ja Rovaniemeltä kotoisin oleva kirjailija ja opettaja Katri Rauanjoki kokoaa parhaillaan materiaalia neljättä romaaniaan varten. Rauanjoen aikaisemmat romaanit ovat Muuri (Torni, 2012), Jonain keväänä herään (Atena, 2016) ja  Lenin-setä ei asu enää täällä (S&S 2018).

Neljäs, vielä työnimellä ”Pyhitettyä vettä” -kulkeva romaani kertoo kolttasaamelaisesta kulttuurista ja sen tarkoituksena on lisätä suomalaisten tietoisuutta kolttasaamelaista sekä vaikuttaa lukijoiden tietoisuuteen siten, että Suomesta tulisi aidosti tasa-arvoisempi ja monikulttuurisempi maa asua ja elää.

Kirjasta on tulossa ns. frakmentaarinen romaani, jonka tarkoituksena on valottaa usean henkilön ja näkökulman kautta kolttien nykypäivää, historiaa, perinnettä ja tulevaakin. Ilmaston muuttuminen, Jäämeren radan suunnitelmat ja muut uhkakuvat tulevat käsitellyksi, samoin pienten kieliryhmien riemastuttava, mutta hidas elpyminen ja nykyaikainen elämänmeno. Kirjassa on useita näkökulmia: menneisyys, nykyisyys, perinteet, uskonto, pakkosiirrot, kielen elvyttäminen, turismi, tulevaisuus jne.

Katri Rauanjoki pyrkii huolelliseen pohjatyöhön, koska ei itse ole kolttasaamelainen. Hän on haastatellut kolttasaamelaisia ja on vieraillut useaan otteeseen koltta-alueella. Kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlaan Sevettijärvellä Rauanjoki suunnittelee myös osallistuvansa.

Kirjailijaan saa mielellään ottaa yhteyttä. Jos haluat keskustella tulevasta kirjasta, haluat tarjota kirjailijalle omia näkökulmiasi tai kertoa itsellesi merkittävän tarinan tai yksityiskohdan, ota yhteyttä sähköpostitse: katri.rauanjoki@gmail.com


Kategoriat