Arkisto

Kategoriat
24 kesäkuun, 2024

Kolttasaamelaisten asuttamisen 75-vuotisjuhla Nellimissä elokuun lopussa

Tervetuloa juhlimaan kolttasaamelaisten asuttamisen 75-vuotisjuhlaa elokuun lopussa Nellimiin! Tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun kolttasaamelaiset asutettiin Sevettijärven, Keväjärven ja Nellimin kylien alueelle toisen maailmansodan seurauksena. Nyt järjestetään ensimmäistä kertaa asuttamisen viisivuotisjuhlat, joita vietetään Nellimissä. 

Juhlat ovat kolmipäiväinen tapahtuma, joka järjestetään Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellustapahtuman yhteydessä. Tapahtuma alkaa perjantaina 23.8. Sevettijärven kirkossa pidettävällä jumalanpalveluksella ja sen jälkeen Sevettijärven koululla pidettävällä kyläjuhlalla. Neidenin uudelleenhaudattujen haudalla pidetään lauantaina vainajien muistopalvelus, jonka jälkeen on vedenpyhitys Kolttakönkäällä. Vedenpyhityksen jälkeen vieraat voivat käydä vierailemassa Äʹvv-museossa, missä pääsee kuulemaan musiikkia ja tutustumaan museon näyttelyihin. Iltapäivällä Keväjärvellä ja Nellimissä pidetään rukouspalvelus ja vigilia. 

Pääjuhla järjestetään Wilderness Hotel Nellimissä. Päivä alkaa juhlateltassa pidettävällä liturgialla sunnuntaiaamuna yhdeksältä. Liturgian jälkeen on lounas hotellilla ja 13.30 alkaa pääjuhla. Luvassa on musiikkia ja esityksiä sekä markkinat. 

Juhlia järjestävät Lapin ortodoksinen kappeliseurakunta ja Kolttien kyläkokous yhdessä Kolttakulttuurisäätiön, Äʹvv kolttasaamelaisen museon ja paikallisten toimijoiden kanssa.  

Ohjelma tulee tarkentumaan kesän aikana! 


  


Kategoriat