Arkisto

Kategoriat
toukokuu 19, 2022

Kolttasaamelaisten elämänpolulla 2 -näyttely Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa touko-kesäkuussa

Saaʹmi jieʹllempälggsest – kolttasaamelaisten elämänpolulla 2 -näyttely avautuu yleisölle tiistaina 24.5. Tuomiokirkon Kryptassa.

Viime vuoden keväällä Kolttasaamelaisten elämänpolulla 1 -näyttely sai samassa jylhänkauniissa näyttelytilassa kiitoksia ja kiinnostuneen vastaanoton, mutta pitkään jatkuneen koronasulun takia näyttely jäi monelta näkemättä. Kolttasaamelaisen kulttuurin näkyvyydelle toivottiin jatkoa ja näin kesän kynnyksellä toive toteutuu: olemme koonneet uuden, mutta samaa nimeä kantavan näyttelyn. Näyttely on avoinna kolmen viikon ajan 24.5. – 11.6.

Saaʹmi jieʹllempälggsest – kolttasaamelaisten elämänpolulla 2 on kolmiosainen näyttelykokonaisuus, joka tuo esille alkuperäiskansa kolttasaamelaisten elämää valokuvien ja taiteen keinoin. Joutsenjärven kansan kasvot -valokuvanäyttely vie mukanaan vuoden 1982 Pyhän Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellukselle Sevettijärvelle ja Neideniin. Tuõddri Pee’rel, Tunturin helmet -näyttely antaa läpileikkauksen luonnonantimia taitavasti hyödyntävästä kolttasaamelaisesta perinnekäsityöstä ja elämänmenosta. Kolmas näyttely Leäm jie’llmen, Olen elossa nostaa esille tämän päivän kolttasaamelaista nykytaidetta.

Näyttelyn taiteilijat ovat Pertti Hissa, Sámi Hustler, Heidi Gauriloff, Tanja Sanila, Erja Wiltse, Mari Gauriloff, Tarja Sanila, Katariina Lumisalmi, Katja Sanila ja Anja Sollas.

Näyttely on esteetön ja maksuton.

Näyttely on avoinna toukokuussa ma–la 11-17 ja su 12–17, kesäkuussa ma–la 12-20 ja su 13–18 Helsingin Tuomiokirkon Kryptassa osoitteessa Kirkkokatu 18, Helsinki.

Näyttelyn järjestää Kolttakulttuurisäätiö ja sen on kuratoinut Kolttakulttuurisäätiön asiamies Mari Gauriloff.

Näyttelyä tukevat Saamelaisneuvosto, Lapin ortodoksinen kappeliseurakunta ja Helsingin Tuomiokirkkoseurakunta.

Katso myös tapahtumakutsu Facebookissa:
https://www.facebook.com/events/423571396272096


Kategoriat