Arkisto

Kategoriat
heinäkuu 1, 2021

Kolttasaamelaisten elämänpolulla -näyttely on esillä Kulttuuritila Kuulaassa Ivalossa 1.-27.7.


Saaʹmi jieʹllempälggsest – kolttasaamelaisten elämänpolulla – kolttasaamelaiset ja Pyhittäjä Trifonin elävä perintö -näyttely on esillä Kulttuuritila Kuulaassa heinäkuussa.

Kolttasaamelaisen kulttuurin näyttelyssä tuodaan valokuvien, käsitöiden, esineiden, äänien ja tekstien kautta näkyväksi kolttasaamelaisten historiaa ja nykypäivän elämää.

Kolttasaamelaiset ovat alkuperäiskansa saamelaisten pieni itäinen vähemmistö, jonka elämänpolulle on mutkia ja muutoksia mahtunut. Kolttasukujen ja -siidojen perinteiset vuotuiskierron mukaiset asuinpaikat Saamenmaan koillisimmista osista, Petsamon ja Kuolan niemimaan alueilta jouduttiin jättämään, kun rajat piirtyivät jakaen kolttakansan kolmen valtion alueelle. Kolttasaamelaisten nykyinen kotiseutualue Suomessa sijaitsee Sevettijärven, Nellimin ja Keväjärven kylissä Inarin kunnan alueella.

Ortodoksinen usko on osa kolttasaamelaisten elämää. Pyhä Trifon Petsamolainen toi kristinuskon kolttasaamelaisten keskuuteen jo 1500-luvulla. Valtaosa kolttasaamelaisista on tänäkin päivänä ortodoksisen kirkon jäseniä, toisin kuin Suomen muut saamelaiset, jotka kuuluvat pääosin luterilaiseen kirkkoon. Myös Pyhittäjä Trifonin muisto elää edelleen kolttasaamelaisen yhteisön keskuudessa.

Saaʹmi jieʹllempälggsest – kolttasaamelaisten elämänpolulla -näyttely siunataan torstaina 1.7. klo 16.00. Näyttelyn siunaa isä Rauno Pietarinen.

Näyttelyn ohjelmallista avajaispäivää vietetään lauantaina 3.7. klo 14.00-17.00. Koltansaamenkielistä uutta musiikkia esittävät Čaʹppesrääʹstes ja Kootkmiõhtt -yhtyeet klo 14.30 ja 16.00. Tarjolla virvokkeita.

Saaʹmi jieʹllempälggsest – kolttasaamelaisten elämänpolulla -näyttelyn järjestävät Lapin ortodoksinen seurakunta ja Kolttakulttuurisäätiö yhteistyössä Inarin Kulttuuritoimen kanssa.

Näyttely on avoinna 1.-27.7.2021 ma-la 14-17.
Kulttuuritila Kuulas, Ivalontie 6, 99800 Ivalo

Näyttelyyn on vapaa pääsy.
Näyttely on esteetön.

Pueʹtted tiõrvân! Tervetuloa!

Näyttelyä tukee Taiteen edistämiskeskus.


Kategoriat