Arkisto

Kategoriat
toukokuu 23, 2016

Kolttien perinnetalon sekä Kolttakulttuurisäätiön kesänäyttelyn avajaiset aloittavat Sevettijärven kesätapahtumat

Kolttakulttuurisäätiö ja Saamelaismuseo Siida avaavat yhdessä kesäkauden Sevettijärvellä torstaina 9.6. Kolttien Perinnetalon näyttely ulkomuseoineen ja Kolttakulttuurisäätiön kesänäyttely ovat avoinna koko kesän ja niihin on vapaa pääsy.

Kolttakulttuurisäätiön kesänäyttely Kyläpajalla avaa ovensa 9.6. kello 10. Kesänäyttelyyn on saatu tänä vuonna mukaan Elli Rantalan keräämä, lähes sata paria käsittävä lapas- ja sukkakokoelma. Kokoelman lapaset ja sukat on kerätty pääasiassa 1970–1980-luvuilla Sevettijärven, Nellimin ja Keväjärven kolttakylistä. Lisäksi näyttelyssä on Kolttakulttuurisäätiön aiempien vuosien Tuõddri Peeʹrel -valokuvanäyttelyn kuvatauluja sekä Kolttakulttuurisäätiön oman käsityönäyttelyn esineistöä. Näyttelyssä on myytävänä paikallisia käsitöitä.

Kolttien Perinnetalon pihapiirissä avajaispäivänä pääsee tutustumaan mm. juuriommeltekniikalla valmistettuun veneeseen. Paikalla on myös veneen tekijöitä esittelemässä juuriommeltekniikkaa kello 11–15. Lisäksi Perinnetalolla on kyläläisten järjestämä kirpputori ja kahvio. Kirpputori on avoinna kello 11–16 ja kahvio kello 11–15.

Päivän aikana on myös leuʹdd-esitys Perinnetalolla kello 11–11.15 sekä kerrotaan syyskuussa pidettävästä kasvivärjäyskurssista kello 15–16 Kyläpajalla.

Kolttien Perinnetalon näyttely sekä ulkomuseoalue esittelevät Kolttasaamelaista kulttuuria ja historiaa. Näyttelyyn on tälle vuodelle saatu täydennystä viime syksynä valmistuneesta juuriommelveneestä, joka on tehty perinteisellä kolttasaamelaisella käsityötekniikalla käyttäen juuria osien kiinnittämisessä toisiinsa. Saamelaismuseon ylläpitämä Kolttien Perinnetalo on avoinna päivittäin. Kolttien Perinnetalo on avoinna 1.6. – 25.9. päivittäin kello 10-18, ja näyttelyn lisäksi Perinnetalolla on pieni museokauppa.

Sevettijärvelle on tulossa useita Saamelaismuseo Siidan ja Kolttakulttuurisäätiön yhteistyössä järjestämiä tapahtumapäiviä kesän aikana. Tiedossa on Inariviikkojen yhteydessä järjestettävä Sevetti-päivä 28.7.2016, jonka järjestelyissä on mukana myös Metsähallitus. Kolttien Perinnetalon syyspäivää vietetään 8.9.2016, ja samana viikonloppuna pidetään kasvivärjäyskurssi Kolttatalon rannassa. Lisäksi Kolttakulttuurisäätiö tulee järjestämään useita talkoita Kolttatalolla kesän aikana. – Talkoissa on tiedossa työn ilon lisäksi maittavaa ruokaa ja ehkäpä lämmitämme joskus talkoosaunankin, kertoo Kolttakulttuurisäätiön asiamies Chiara Seri.

Perinnetalo on avoinna 1.6.–25.9. joka päivä kello 10–18. Kolttakulttuurisäätiön kesänäyttely on avoinna 9.6.–31.8. arkisin kello 10–16. Tervetuloa!


Kategoriat