Arkisto

Kategoriat
huhtikuu 1, 2019

Leonardo DiCapriosta kolttasaamelaisten 70-vuotisjuhlan suojelija

 

 

Amerikkalainen elokuvatähti Leonardo DiCaprio on lupautunut kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlavuoden suojelijaksi. DiCaprio on alkuvuodesta käynyt tutustumassa kolttasaamelaisiin sekä koltansaamen kieleen ja kulttuuriin. Hän kertoo olevansa hyvin vaikuttunut pienen saamelaisvähemmistön kohtalosta Euroopan pohjoislaidalla. 

Leonardo DiCaprio vaikuttui vierailullaan mm kolttasaamelaisten uhanalaisesta kielestä, luontoa kunnioittavasta perinnekulttuurista ja käsityötaidoista sekä Suonikylän arkistosta. Suonikylän arkisto, joka tunnetaan myös nimellä Gramota-arkisto, pitää sisällään kokoelman 1600-1700-luvuilta peräisin olevia Venäjän tsaarien allekirjoittamia mm. maan- ja vesien käyttöön liittyviä asiakirjoja. Arkisto valittiin Unescon Maailman muisti -listalle vuonna 2015. 

 

Erämaaluonto lumosi maailmantähden

Kolttien luottamusmies Veikko Feodoroff esitteli DiCapriolle ja hänen seurueelleen Sevettijärven aluetta ja ruokakulttuuria. Lähiruoka-ajattelu kiinnostaa luontoarvoja kunnioittavaa maailmantähteä. DiCaprio osallistui poroerotuksiin ensimmäistä kertaa elämässään ja keskusteli poromiesten kanssa ilmastonmuutoksen ja teollisuuden vaikutuksesta saamelaiseen poronhoitoon. DiCaprio lumoutui erämaaluonnon hiljaisuudesta ja ymmärsi paikallisten huolen luonnon monimuotoisuuden haavoittuvuudesta ja sen vaikutuksita alueen elinkeinoihin.

Kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlille 24. elokuuta osallistuva DiCaprio haluaa vierailunsa yhteydessä tutustua kolttasaamelaiseen perinnemusiikkiin leu’ddiin ja tavata käsityötaitajia. Katrillitanssia ei maailmantähti vielä lupautunut opettelemaan, mutta ei myöskään sanonut kieltäytyvänsä kutsusta, mikäli tanssin pyörteisiin pyydetään.

Leonardo DiCaprio tunnetaan aktiivisena luonnonsuojelijana, jonka nimeä kantava säätiö lahjoittanut miljoonia luonnonsuojelutyöhön eri puolille maailmaa. 

 

Kuva: Leonardo DiCaprio Foundation


Kategoriat