Arkisto

Kategoriat
12 huhtikuun, 2019

Opinnäytetyö: Kolttasaamelaiset huolissaan tavasta, jolla heidän kulttuuriaan kuvataan matkailussa

Restonomiksi Rovaniemen ammattikorkeakoulusta valmistunut Jenna Ranta tutki opinnäytetyössään kolttasaamelaisten näkemyksiä kulttuurinsa jakamisesta matkailun tarkoituksiin. Ranta halusi opinnäytetyönsä liittyvän kolttasaamelaisiin, sillä hänellä itsellään on kolttasaamelaisia sukujuuria. ”Isoisoäitini oli kolttasaamalainen”, kertoo Ranta. Yhteys kolttasaamelaiseen kulttuuriin on heidän perheessään kuitenkin katkennut, joten Ranta on alkanut opiskella sitä itsenäisesti.

Opinnäytetyön suunnitteluvaiheessa Ranta toivoi voivansa tehdä työn saamelaisiin liittyen, sillä hän halusi aiheen olevan itselleen henkilökohtaisesti tärkeä. Samalla hän ajatteli, että saamelaisilla voisi olla tarvetta opinnäytetyön kaltaiselle tutkimukselle. Pian hän päätti keskittää aiheen kolttasaamelaisiin, ja otti yhteyttä Kolttakulttuurisäätiöön. Lopullinen aihe muodostuikin yhdessä Kolttakulttuurisäätiön kanssa.

Tutkimuksessaan Ranta huomasi, että monet kolttasaamelaiset ovat huolissaan tavasta, jolla saamelaisia matkailussa esitetään. Kolttasaamelaisuutta voi kyllä hyödyntää matkailussa, mutta olisi tärkeää, että se tehdään oikein. Jos kolttasaamelaista kulttuuria esitetään matkailijoille, esittäjän täytyisi olla kolttasaamelainen ja esittäminen pitäisi tehdä kolttasaamelaisten näkökulmasta.

”Opinnäytetyön tekeminen oli rankkaa mutta todella palkitsevaa. Opin paljon kolttasaamelaisista ja alkuperäiskansojen asemasta matkailussa. Kolttasaamelaisten haastattelut olivat mielenkiintoisia, ja oli hienoa päästä käymään Sevettijärvellä ja kuulla kolttasaamelaisten näkemyksiä opinnäyteyöni aiheesta. Opinnäytetyön myötä kiinnostukseni vain kasvoi, ja olisin kiinnostunut oppimaan kolttasaamelaisista ja saamelaismatkailusta yhä enemmän. Tahdon ehdottomasti matkustaa Sevettijärvelle tulevaisuudessakin, ja unelmani olisi oppia koltansaamen kieli ja kulttuuri,” Ranta maalailee tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Ranta opiskeli tutkintonsa englanniksi, joten myös opinnäytetyö on kirjoitettu englannin kielellä. Jenna Rannan opinnäytetyön Skolt Sámi People’s Opinions on Sharing Their Culture in Tourism pääsee lukemaan täältä.


Kategoriat