Arkisto

Kategoriat
25 elokuun, 2015

Perinteinen kolttasaamelainen vene lahjoitettiin Kolttakulttuurisäätiölle

Pyhittäjä Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellusjuhlaa vietettiin Sevettijärvellä auringonpaisteessa. Lauantain päiväjuhlassa Sevettijärven koululla koulun oppilaat, jo kokeneet esiintyjäkonkarit sekä pienemmät vasta koulutiensä aloittaneet esiintyvät rohkeasti satapäiselle yleisölle. Ohjelmassa oli koltan- ja suomenkielisiä lauluja, upea leudd-esitys, sketsejä sekä katrilli. Ohjelmanumeroiden jälkeen pidettiin jo perinteeksi muodostuneet oppilaskunnan arpajaiset. Ennen varsinaista juhlaa vieraat kävivät Kolttakulttuurisäätiön kesänäyttelyssä ihailemassa kolttien käsityöperinnettä sekä hankkimassa tuliasia ja matkamuistoja etelään vietäväksi.

Koululaisten ohjelman ja arpajaisten jälkeen siunattiin ja laskettiin vesille Saamelaismuseo Siidan ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen projektina valmistunut perinteinen kolttasaamelaisten vene, johon ei ole käytetty lainkaan nauloja vaan veneen osat on ommeltu toisiinsa koivun juurilla. Veneen valmistus on merkittävä kulttuuriteko kadonneen käsityöperinteen palauttamiseksi.

Ensimmäisinä koesoutajina olivat veneen teossa ahkeroineet talkoolaiset Matti Semenoff ja Arttu Niemenmaa sekä 4-vuotias Pietari, joka on osallistunut veneen tekoon omalla innokkaalla panostuksellaan. Ja sehän kellui! Seuraavaksi venettä testasivat veneprojektin päätekijät, venekurssin opettaja Mika Alava ja Saamelaismuseo Siidan kokoelmamestari Marjo-Riitta Rantamäki (kuvassa). Myös muut halukkaat pääsivät kokeilemaan venettä.

Tilaisuudessa Saamelaismuseo Siida lahjoitti veneen Kolttakulttuurisäätiölle. Vene tullaan asettamaan näytteille Kolttien perinnetalolle siihen saakka, kunnes Kolttakulttuurikeskus Tä´lvvsijdd valmistuu. Juuriommeltu vene ei ole pelkästään museoesine vaan myös toimiva käyttöesine, kuten ensisoudun yhteydessä saimme huomata, joten sitä tullaan käyttämään jatkossa vesillä muun muassa erilaisten tapahtumien yhteydessä.
Tervetuloa Sevettijärvelle ihailemaan tätä täysin perinteisin menetelmin ja ilman yhtäkään rautanaulaa valmistettua venettä!
Kolttakulttuurisäätiö kiittää kaikkia juhlaan osallistuneita sekä järjestäjiä ja yhteistyötahoja hienosta päivästä Sevettijärvellä!

koesoutu


Kategoriat