Arkisto

Kategoriat
elokuu 2, 2022

Saamelaisvainajien maahan kätkeminen Inarissa, Utsjoella ja Nellimissä 7.-8. elokuuta

Saamelaisalueen hautausmaista kaivettujen saamelaisvainajien jäänteet lasketaan uudelleen maahan Inarissa ja Utsjoella Saamelaisten kirkkopäivien jälkeen 7.-8. elokuuta.

Inarissa tapahtuma järjestetään Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen pihalla olevassa laavussa sunnuntaina 7. elokuuta klo 15-19. Ohjelmassa on musiikkiesityksiä ja puheita klo 15-17 sekä kirkkokahvit klo 17-18. Kello 18 alkaen laavussa osallistutaan striimilähetyksen kautta Vanhahautuumaasaaren maahan kätkemiseen. Saarelle siirtyy vain rajattu, ennakkoon ilmoittautunut saattojoukko kuljetusturvallisuuden ja saaren eroosiovaaran vuoksi.

Inarin tilaisuuden juontaa Saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio. Tilaisuudessa on tulkkaus inarin-, koltan- ja pohjoissaamen sekä ruotsin kielille.

Vanhahautuumaasaaresta lähetettävän striimin järjestää Yle Sápmi, ja striimiä seurataan laavussa osallistuen siunaamiskaavaan. Seurakuntien, Saamelaismuseo Siidan ja Yle Sápmin sivustoille lisätään striimilinkki, josta saaren tilaisuutta voi seurata myös omalta kotikoneelta.

Maanantaina 8.8.2022 maahankätkemistilaisuudet jatkuvat Utsjoen Pyhän Ulriikan kirkon hautausmaalla klo 10 alkaen sekä Nellimin ortodoksisella hautausmaalla klo 15 alkaen. Utsjoen tilaisuuden jälkeen kahvitellaan säästä riippuen kirkkokentässä tai pappilassa. Nellimin tilaisuuden jälkeen kahvitus on Nellimin kerhotalolla.

Kolttasaamelaisvainajien maahan kätkeminen tapahtuu maanantaina 8. elokuuta klo 15.00 alkaen Nellimin ortodoksisella hautausmaalla. Nellimin tilaisuuden jälkeen kahvitus on Nellimin kerhotalolla.

Ilmoittaudu kuljetukseen Näätämöstä Nellimiin viimeistään lauantaina 6. elokuuta

Nellimiin on järjestetty Näätämöstä bussikuljetus, ja osallistujia poimitaan kyytiin matkan varrelta. Bussikuljetukseen ilmoittautumiset Hanna-Maaria Kiprianoffille 6.8. mennessä puhelimitse, 045-342 5338 tai sähköpostitse, hanna.kiprianoff(at)gmail.com.

Lisätietoja Valtioneuvoston sivulta:

https://valtioneuvosto.fi/-//1410845/saamelaisvainajat-lasketaan-maahan-uudelleen-elokuussa


Kategoriat