Arkisto

Kategoriat
23 joulukuun, 2019

Tiina Sanila-Aikio sai kiitokseksi aitoa kolttasaamelaista käsityötä

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja, kolttasaamelainen Tiina Sanila-Aikion kahdeksan vuotinen pesti Saamelaiskäräjillä lähenee loppuaan. Sanila-Aikio aloitti vuonna 2012 saamelaiskäräjien varapuheenjohtajana ja nousi puheenjohtajaksi vuonna 2015 Klemetti Näkkäläjärven jättäydyttyä pois puheenjohtajan paikalta. Viimeisimmän kauden 2016-2019 Tiina Sanila-Aikio on johtanut Saamelaiskäräjiä varmalla otteellaan, mutta nyt on aika luopua valtikasta ja ojentaa puheenjohtajan nuija seuraavalle.

Kolttasaamelaisten pieni delegaatio kävi tervehtimässä väistyvää puheenjohtajaa Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa saamelaiskäräjien parlamenttisali Soljussa ennen Sanila-Aikion ansaittua joululomaa. Delegaatio, johon kuului Kolttakulttuurisäätiön asiamies Mari Korpimäki, SAKK:n mediaopettaja Erkki Feodoroff ja monitoimimuusikko Aimo Aikio halusi välittää kiitoksensa koko kolttakansan puolesta edustavalle ja määrätietoiselle puheenjohtajalleen.

Tiina Sanila-Aikio on sinnikkäällä työllään pitänyt saamelaisten puolia vuosien ajan ja nostanut samalla myös koltansaamen kielen asemaa ja kolttasaamelaisten profiilia niin kansallisesti kuin kansainvälisestkin. Kiitokseksi työpanoksesta kolttadelegaatio ojensi Tiina Sanila-Aikiolle aitoa kolttasaamelaista käsityötä, käsityömestari Matleena Fofonoffin valmistaman kalannahkaisen käsityölaukun. Laukku on hauennahkaa ja on alusta loppuun saakka Matleena Fofonoffin kätten työtä. Kalannahka on peräisin yhdestä isokokoisesta hauesta ja on parkittu pajunparkilla pehmeäksi. Myös kietaisunauhan päässä olevat helmet ovat kahvilla tummanruskeaksi värjättyjä hauennikamia.

Sanila-Aikio ilahtui muistamisesta ja iloitsi suuresti käsityölaukusta sanoen, että hän on tähän saakka pitänyt ompelutarvikkeitaan muovisessa tarvikerasiassa. Nyt väistyvällä puheenjohtajalla on varmasti tulevaisuudessa enemmän aikaa paneutua käsitöihin ja laukulle tulee olemaan käyttöä.

Koko kolttakansa kiittää sinua Tiina näistä ahkerista vuosista Saamelaikäräjillä ja toivottaa sinulle hyvää joulua, onnellista uutta vuotta 2020 ja paljon läsnäolevaa laatuaikaa perheesi parissa.

 

 


Kategoriat