Arkisto

Kategoriat
elokuu 15, 2017

Unelma Jäämerestä, Petsamo kartoissa -näyttely Sevetin Kyläpajalla

Sevettijärven kesänäyttelykausi huipentuu elokuussa, kun Unelma Jäämerestä, Petsamo kartoissa -näyttely aukesi tänään tiistaina 15.8. Kyläpajan tiloissa. Näyttely esittelee karttojen kautta Petsamon historiaa osana Suomen historiaa. Keskeisiä näkökulmia ovat rajat ja niiden muutokset, kartoitus, kulkuväylien historia ja kolttasaamelaiset alueen alkuperäisenä väestönä.

 

 
Näyttely on Rovaniemen kaupunginkirjaston tuottama näyttely, joka kiertää tänä syksynä saamelaisalueella kirjastoissa. Sevettijärvelle näyttely päätyi Sevetin kyläläisen aloitteesta ja pyynnöstä saada näin tärkeä ja mielenkiintoinen aineisto kolttakylään näytteille. Sevettijärven asukkaista vanhimmat eivät pääse muualle näyttelyä katsomaan, joten nyt näyttely on nähtävänä omalla kylällä.

Erkki Liljan Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolle lahjoittama kartta-aineisto on näyttelyn keskeinen osio. Karttoja ja muuta aineistoa on myös lukuisilta Petsamo- ja kartta-asiantuntijoilta, Maanmittauslaitokselta, Kansallisarkistosta, Mobilialta, Oulun maakunta-arkistosta, Lapin maakuntamuseosta, Suomen Kuvalehdeltä, Suomen maantieteelliseltä yhdistykseltä sekä kirjoista ja lehdistä. Vanhimmat esillä olevat kartat ovat Rovaniemen kaupunginkirjaston omista kokoelmista.

 

 

Kyläpajan kesänäyttely on sevettijärven käsityöläisten ja Kolttakulttuurisäätiön yhteinen voimanponnistus. Myös Unelma Jäämerestä, Petsamo kartoissa -näyttelyn takana on sevettijärveläisten uskomaton talkoohenki, jota ilman näyttely ei olisi toteutunut. Kiitos koko kylälle ja sen hienoille yksilöille vilpittömästä työstänne kyläyhteisön hyväksi.

Unelma Jäämerestä, Petsamo kartoissa -näyttely  on avoinna 15.8.-24.8. arkisin klo 10-16 ja lauantaina 19.8. klo 10-16. Kesänäyttely on avoinna 31.8. saakka arkisin klo 10-16.

Tervetuloa käsityöostoksille ja tutustumaan Petsamon karttoihin!


Kategoriat